Bitcoin je tehnologija. U ovom trenutku smo još uvijek u ranoj fazi razvoja ove inovativne tehnologije. Velike institucije i burze tek se pripremaju za trgovanje ovom hibridnom aktivom (new asset class). Često ćete čuti od ekonomista da je Bitcoin u bubbleu, mjehuru koji će puknuti. Moguće da će biti gubitnika i pobjednika kao u bilo kojem drugom tržištu. Ako ćemo se fokusirati samo na cijenu onda ne obraćamo pažnju što nam ova tehnologija omogućuje.

Pogledati ćemo u kratko razliku između Bitcoinovog vođenja svih transakcija i npr. Paypala ili bankarskog sustava (ledger). Bitcoin je platna mreža sa svojim jedinstvenim pravilima za transakcije te prvom aplikacijom – kriptovalutom. Dok Paypal vodi sve svoje račune i iznose na jednom centralnom mjestu i napravi nekoliko kopija baze podatka na više mjesta, Bitcoinov ledger (blockchain) je decentraliziran i svatko može preuzeti kopiju svih transakcija i pratiti u realnom vremenu kako kriptovaluta mijenja vlasnika. Za pristup Bitcoinovom ledgeru je dovoljno da skinete aplikaciju (Bitcoin nočanik). Bitcoin je otvoren, globaln, rezistentan na cenzuru i za pristup nemorate nikoga tražiti pristup. Paypal je usluga koja omogućuje plaćanje preko Paypal platnog sustava. No jednom kada stavite novac na paypal i iz nekog razloga Paypal odluči blokirati vama pristup oni to mogu. Ako FBI odluči zamrznuti cijeli Paypal sustav mogu i vaš novac može biti zamrznuto. Toga kod Bitcoina nema. Bitcoin je samo internetski protokol, tehnologija. Kriptovaluta je u vašem vlasništu i vi možete raditi što god želite s Bitcoinom. Razlika je opet ako držite Bitcoine na online servisima koji funkcioniraju slično kao banke. Npr Coinbase, Bitstamp, Kraken su banke dok je Bitcoin wallet na vašem mobitelu ili računalu služi kao novčanik i vi ste u potpunoj kontroli nad vašim novčićima.

Bitcoin inicijalna ideja je: peer-to-peer elektronička gotovina. Trenutno su Bitcoin transakcije jako skupe i za manje iznose nisu prikladne. I od inicijalne ideje Bitcoin koji je evoluirao u digitalno zlato služi poput zlata kao “store of value” . Tu funkciju zlato je imalo zadnjih 6000 godina. Moguće da će Bitcoin sljedećih par tisućljeća postane monument i preuzme ulogu zlata u digitalno doba.

Poput interneta Bitcoin je nezaustavljiv. Preporučamo dobro proučiti ovu tehnologiju a ne staviti fokus na cijenu kriptovalute. Kriptovaluta je samo prvi programčić koji je nastao na ovoj mreži 3. siječnja 2009. godine. Pripramju se novi monetarni sustavi upravo na Bitcoin mreži. Kriptovalute, tokeni, kriptoekonomija i internetski protokoli će drastično promijeniti poslovanje u sljedećih 10 godina. Ako Vas zanima imalo ekonomija obratite pažnju i naučite kako funkcioniraju kriptovalute.

Za više informacija o Bitcoin tehnologiji prijavite se na našu radionicu.

Prijavite se na radionicu