Kupiti Bitcoin nije uvijek jednostavno i  zato smo odlučili napisati objavu vezano uz kupnju ove kritpovalute. Bitcoin nije kao klasična valuta koju vi držite na svom bankovnom računu ili u vlastitom novčaniku. Korisničko iskustvo još uvijek nije pojednostavljeno do te mjere da bez upitnika iznad glave obavite kupnju. Bitcoin možete kupiti na sljedeće načine:

  1. Online preko bitcoin mjenjačnice (plaćanje kreditnom karticom, općom uplatnicom  ili preko bankovnog računa)
  2. local bitcoins (lokalno vlasnici bitcoina koji kupuju i prodaju bitcoin za gotovinu)
  3. Online preko bitcoin burze
  4.  Bitcoin bankomat (BTM)

U nastavku ćemo objasniti prvu metodu i sljedećih mjeseci ćemo objaviti ostale tri metode za kupnju.

1. Online preko bitcoin mjenjačnice (plaćanje kreditnom karticom, općom uplatnicom  ili preko bankovnog računa)

Polja za unos bitcoina, HRK i bitcoin adrese te opcionalno email polje

Postoji u skoro svakoj zemlji online mjenjačnice, tako i kod nas postoji jedna online mjenjačnica u kojoj možete za kune kupiti bitcoin (www.bitcoin-mjenjačnica.com). Ovdje možete kupiti ali i prodati bitcoine. Dvije su opcije moguće za unos iznosa: u kunama ili u bitcoinu (komada). Ako u dosadašnjim objavama nismo spomenuli sada ćemo još jednom: moguće je kupiti i manje iznose bitcoina nemorate kupiti cijeli bticoin po cijeni koja je trenutno oko 15 000 kn.

Može se kupiti i za 100 kn vrijednost bitcoina. Za kupovinu preko domaće bitcoin mjenjačnice morate imati spreman novčanik i morate osim iznosa navesti i bitcoin adresu na koju će se prebaciti bitcoin nakon uplate. Jedan od popularnih bitcoin novčanika možete ovdje kreirati: www.blockchain.info/wallet. Nakon što ispunite obrazac za kupnju izgenerirati će se podatci za  uplatu. Zatim je Vama prepušteno želite li internet bankingom ili u pošti/banci platiti i kupiti vaš prvi bitcoin. Tri sata vrijedi ponuda zbog brze promjene tečaja bitcoina. Opcionalno možete i navesti email adresu kako bi zaprimili podatke ponude elektroničkim putem.

Osim hrvatske mjenjačnice postoji naravno puno većih i jačih igrača na tržištu. Veće mjenjačnice su www.coinbase.com, www.kraken.com i www.bitstamp.com. Npr. Coinbase je u lipnju zabilježio milijun novih korisnika. Što puno govori u alternativnom ulaganju u još uvijek mladu tehnologiju Bitcoin i ostale kripto valute. Kako bi mogli kupovati na mjenjačnici Coinbase pripremite za registraciju: E-Mail adresuosobnu iskaznicu ili putovnicu. Klikom na ovaj link možete izvršiti registraciju na Coinbase. Preko tog linka dobiti ćete i Bitcoin u vrijednosti od 10$  na poklon od Coinbase-a ukoliko uplatite barem 100$ ili 100€ na kupnju kriptovaluta.

Ove mjenjačnice za razliku od www.bitcoin-mjenjacnice.hr nudi i generiranje bitcoin novčanika odnosno bitcoin adresa. I često osim najpoznatije kripto valute bitcoina, moguća je i kupnja ostalih kripto valuta popust Ethereuma, Litcoina i ostalih tkz. alternativnih kripto valuta (alt coins). Potrebna je registracija korisnika na ove mjenjačnice i zbog strogih zakona (AML i KYC) obavezni ste se verificirati sa osobnim dokumentima. Na mjenjačnici Kraken.com čeka se i do mjesec dana da vas verificiraju zbog velike potražnje kupovine bitcoina. Nešto brže je verificiranje na Coinbase.com (nekoliko minuta). Nakon što se odobri verifikacija vi možete definirati metodu plaćanja – kreditnom karticom ili slanjem bankovne doznake (nalog za slanje međunarodnih uplata). Podatke za doznaku vidljive su na stranici i možete slati samo sa bankovnog računa koji je na vaše ime. Ispočetka kupnja će biti novčano ograničena. Tako na Coinbase mjenjačnici imate tjedni limit od 500€. Povećanje limita je moguć ukoliko verficirati i dostavite mjenjačnici više dokumenata: osobna iskaznica, putovnica, kopija računa na vaše ime i adresu stanovanja. Verifikacije ponovno variraju od mjenjačnice do mjenjačnice isto tako vremenski rokovi za odobrenje kupnje/prodaje kripto valuta.

Slično kao i kod domaće bitcoin mjenjačnice možete unjeti  količinu bitcoina ili uplatiti fiat valut (Euro, Dollar). Na slici u nastavku uzeli smo primjer Coinbase i kupit ćemo 1 BTC po trenutnoj cijeni na ovoj mjenjačnici. Odabrat ćemo način plaćanja kreditnu karticu koju smo prije toga povezali sa našim Coinbase računom. Potvrdite kupnju pričekate u prosjeku sat vremena da se vidi novo stanje Vašeg bitcoin novčanika. Svaka mjenjačnice uzima naravno svoju naknadu koja varira od mjenjačnice do mjenjačnice. Za kupnju jednog bitcoin-a naknada trenutno na Coinbaseu iznos 83€. Preporuka je da pročitate uvjete svake mjenačnice i da se upoznate za naknadama za kupnju odnosno prodaju bitcoina.

Ovo je tab za kupnju Bitcoin-a na mjenjačnici Coinbase. Odabere se valuta, način plaćanja i iznos u BTC ili EUR

Mjenjačnice su danas za razliku od prije par godine jednostavnije za koristiti. Korisničko sučelje i korisničko iskustvo su iz mjeseca u mjesec bolja. Krucijalno je da korisničkim iskustvom pojednostaviti kupnju, prodaju i trgovanje sa kripto valutama. Još uvijek je za većinu potencijalnih ulagača koji žele kupiti bitcoin procedura prekomplicirana. Osim kupnje postoje još i mehanizmi za zaštitu i osiguranje bitcoin novčanike odnosno adrese (o tome ćemu u jednoj budućoj objavi pričati). “Držati” bitcoine u novčaniku mjenjačnice je riskantnije nego da se sami brinete za svoje bitcoine u nekom novčaniku poput novčanika blockchain wallet i šanse za eksplotaciju su manje. Tako da toplo preporučamo da ne držite bitcoine na online mjenjačnicama koji su u prošlosti bile hakirane te novac  tj. bitcoin ukraden. Radi se ipak o novcu i hakerski napadi na online mjenjačnice se odvijaju na dnevnoj bazi. Najbolje sam se potruditi i svoj novčanik osigurati sa backup opcijama bitcoin adrese sa iznosom bitcoina na istom. U jednoj od sljedećih objava pozabavit ćemo se sa drugim načinom u nizu localbitcoins i kako funkcionira. Sretno sa kupovinom!

Za više informacija o kupnji Bitcoina i ostalih kripto valuta pošaljite nam upit.

Prijavite se na radionicu