U prvom dijelu objasnili smo kako preko online mjenjačnica kupiti bitcoin. U ovoj objavi objasnit ćemo kako funkcionira LocalBitcoins.com.

LocalBitcoins.com je servis koji spaja prodavače i kupce na jednom web odredištu u vašoj zemlji ili gradu. Potrebno je registrirati se kako bi mogli pretraživati prodavače/kupce.  Slično kao i kod online mjenjačnice, vi preko ovog online servisa možete kupovati i prodavati bitcoin. Servis, za razliku od mjenjačnica, funkcionira slično kao tražilica. Localbitcoins spaja prodavače i kupce bitcoina. Nakon registracije automatski će se generirati jedna nova bitcoin adresa na koju ćete primati bitcoine (desno gore na riječ Wallet dostupna je ta nova adresa za primanje. Za pronalaženje prodavača potrebno je na početnoj stranici ispuniti polja iznos, željena valuta,  zemlja i način uplate.

Zatim kliknete gumbić SEARCH i izlistat će se rezultati  za unešene parametre. A to su: tko prodaje bitcoin, po kojoj cijeni i koji je limit za uplatu.

Osim bankovnom transakcijom localbitcoin.com nudi i opcije plaćanje: gotovinom, PayPalom, doznakama i ostalim oblicima plaćanja tipa Western Union i moneygram ukoliko se prodavač ne nalazi u istoj zemlji kao vi, što znači da postoji i opcija da kupite od prodavača koji nije iz Hrvatske. Kako smo mi za primjer uzeli bankovnu transakciju nudi nam tvrtke ili pojedince koji primaju uplatnice iz Hrvatske. Za naš upit dobili smo jednog prodavača (bitcoin-mjenjačnica) i klikom na Buy otvorit će se nova stranica sa novim poljima, uputama i uvjetima vezano za pojedinca kojeg ste odabrali. Trenutna cijena bitcoina je u nastavku označena zelenom bojom i za plaćanje bankovnom uplatnicom ili internet bankingom ovaj kupac nudi 90 minuta  (payment window) za uplatu po trenutnoj cijene. Max amount je maksimalni iznosi koji ovaj prodavač bitcoina nudi ukoliko želite kupiti preko njega.  Isto tako možete naletiti i na minimalni iznos kupnje. To ovisi od kupca do kupca kako je definirao uvjete i iznose kupnje. Ako ipak želite neki drugi iznos isto tako možete prepraviti narudžbu za kupnju na ovoj stranici. Ukoliko imate nešto nadodati možete u tekstualno polje prodavaču napisati i ostaviti poruku. Kada ste ispunili sve, pritisnite gumbić “Send trade request” i upit za kupnju će stići prodavaču. Sada je na vama da uplatite iznos i pošaljte prodavaču uplatnicu, te u nastavku označite “I have paid”. Nakon što prodavač provjeri stanje na svom bankovnom računu uplatit će vaš kupljeni bitcoin na vašu adresu na localbitcoin novčaniku

Obavezno pročitajte uvjete, svaki prodavač ima drugačije. Jedna posebnost je što na localbitcoins možete i lokacijski pronaći nekoga i platiti gotovinom osobi koja se na neki način preko localbitcoinsa oglašava. Tako da postoji i mogućnost kupiti od drugih osoba u vašoj blizini bitcoin no oni imaju u pravilu veće cijene nego online mjenjačnice jer sami određuju svoju maržu.

U trećem dijelu objasnit ćemo kako funkcionira jedna od popularnih bitcoin burzi Bittrex. Sretno sa kupnjom bitcoina i ostalih kripto valuta.

Za više informacija kako kupiti bitcoin u Hvratskoj prijavite se na našu radionicu.

Prijavite se na radionicu