Zamislite samo državni proračun na Blockchainu – otvorenoj, decentraliziranoj i globalnoj bazi podataka svih transkacija. Bilo koji građanin u državi može jednostavno   pristupiti i provjeriti na što se troši novac koji je kroz poreze uplatio. Nema izgubljenog novca, nema praznih obećanja, nema transakcije koja bi se mogla “sakriti” ili “nestati”. Sve se vidi! Zvuči fantastično složit ćete se s nama. U praksi  nešto slično funkcionira bez prestanka od 2009. godine – Bitcoin mreža. Mreža koja je otvorena, globalna i transparentna. Mreža kojoj bilo tko može pristupiti i koristiti instantno kao što koristimo internet. Ako želite možete isprogramirati aplikaciju koja funkcionira poput banke, western union terminala, isplata plaće itd. Još ni ne znamo što nas čeka, kakvi novi oblici finanicijskih instrumenata i alata. Još uvijek naš um vjeruje starim (zastarjelim) bankarskim sustavima koji su bazirani na dugovima. Bitcoin je drugačiji! Bitcoin nije baziran na dugu nego na matematičkim načelima i jednostavnim pravilima za izvršavanje transkacija.

Bilo je za očekivati i logično da će na ovoj mreži prva aplikacija koju će netko isprogramirati biti valuta. Bitcoin (valuta) je prva aplikacija na Bitcoin mreži. Danas 1 Bitcoin (valuta) vrijedi oko 4500$. Slično kao što je E-Mail bio dugo jedina aplikacija na internetu. E-Mail je zaslužan zašto je internet postao popularan i zašto je postigao mainstream stanje. Slijedile su web stranice, web aplikacije, web servisi, video streaming servisi, Facebook, Twitter, Whatsapp, Skype itd. No i dalje je E-Mail jedna od glavnih aplikacija i ostat će bitan za korisnike interneta. Ako želite koristiti Facebook, trebate E-Mail adresu. Ako koristite ebay za online shopping, treba vam E-Mail adresa. Slično kao na internetu, na Bitcoin mreži (internetu novca) glavni program je Bitcoin valuta. Čujemo često da je Bitcoin samo trend i da je sve to prolazno. Sada pogodite što su za internet govorili 90ih godina prošlog stoljeća? Ista stvar se govorila za internet. To je za računalne znastvenike, nikada, nikome neće trebati internet. Ne, mi nikada nećemo trebati Internet, dovoljno je da se pojavi faks u boji…i slični komentari. Internet je dokazao suprotno :).

Do sada je novac kroz povijest čovječanstva uvijek imao konkretan fizički oblik. Razni predmeti, novčići (zlato i srebro), vrijednosni papiri, novčanice kreditne kartice. Bitcoin je drugačiji. Bitcoin je apstraktan i trebat će vremena proći dok se prihvati od većeg broja računa. No do toga će doći tek kroz par godina kao što je internetu trebalo skoro 20 godina. Znamo da zvuči kao nešto prolazno ali Bitcoin će ostati i razviti se do te mjere da će ga svi moći koristiti. Na trenutak zamislite kako je bilo kada je sredinom 16. stoljeća odlučeno da zlato više nije platna jedinica već je to papir na kojem piše da je zlato u banci. Ljudi su tada bili puno skeptičniji nego danas sa Bitcoinom. To nije novac to je papir, zlato je novac,  vikali su. 400 godina je trajao proces da se novčanice uvedu na cijeloj kugli zemaljskoj.   Dobre vijesti su što nam ne treba nikakva infrastuktura. Jer Bitcoin koristi internet kao sloj za komunikaciju odnosno slanje tranakcija. Pa čak ni internet nije nužan jer Bitcoin od kolovoza funkcionira preko satelita i satelitske opreme za cca 500kn.

Na Blockchainu zapisani su svi “novčići” i vi sa svojom Bitcoin adresom (odnosno sa privatnim ključem) otključavate i šaljete digitalno potpisane transakcije na Blockchain. Vaše slanje i primanje Bitcoina možete pratit vi, ali i bilo tko drugi tko želi istraživati Blockchain. Drugim riječima transakcija na Bitcoin mreži je jednostavna poruka koju šaljete svima u mreži da se mijenja vlasništvo  x broja bitcoina s jedne  Bitcoin adrese na drugu Bitcoin adresu . Kontrola za slanje je potpuno u vašim rukama ako ste vi vlasnik privatnog ključa. Na Bitcoin mreži vi se ne morate registrirati tako da nigdje nisu vidljivi vaši podaci. Bitcoin nije anoniman nego pseudoniman. Nigdje ne piše “Pero Perić” nego se generiraju nove Bitcoin adrese. Dovoljno je da skinete i instalirate aplikaciju Bitcoin wallet i odmah možete startati, slati, primati transkacije ili čak programirati na Bitcoin mreži.

Pokazat ćemo vam alat s kojim možete pratiti  u realnom vremenu sve transakcije, blockove, adrese od samog početka u siječnju 2009. godine sve do ovo trenutka. Na ovom linku uvjerite se u moćnu tehnologiju  i istražite Blockchain: blockexplorer.com. Blockexplorer zamislite kao neku vrstu tražilice poput Google koja služi za pretragu Bitcoin Blockchaina na kojem imamo sve transakcije, promete, adrese i sl.

Želimo svima zabavno istraživanje Blockchaina!

Za više informacija o Blockchainu i Bitcoinu prijavite se na našu radionicu.

Prijavite se na radionicu