Razdvajanje lanca

Od početka prihvaćanja Bitcoina kao platne mreže omogučila je stotine milijuna transakcija. Došlo je do trenutka gdje se mreža mora optimizirati kako bi poslužila još većem broju korisnika. Rezultat je debata oko skaliranje mreže među različitim grupama ljudi ( programeri, ulagači, poduzetnici,..itd). Posljednjih mjeseci je pušten i testiran alternativni softver Bitcoin-a koji će zaživiti krajem srpnja.

Bitcoinov Blockchain – zapis svih transakcija do današnjeg dana oslanja se na tisuće bitcoin čvorišta koji pokreću Bitcoin softver. Prvog kolovoza 2017 zbog izmjena softvera postoji mogućnost da će se Bitcoin blockchain razdvojiti (chain split). To je moguće ako određeni dio Bitcoin čvorišta koji pokrene novi softver koji nije kompatibilan sa već postojeći softverom na drugim Bitcoin čvorištima sa starijim ili drugim verzijama softvera. Nakon tog datuma moguće je da će dio  čvorišta propagirati i potvrditi transakcije dok drugi dio čvorišta neće prepoznati ili prihvatiti transakcije. “Nuspojva” ovakvih ažuriranja softvera može voditi do toga da se bitcoini (valuta) izgube ukoliko nakon toga datuma šaljete nekome bitcoin dok se cijela situacija ne rasčisti.

Jednom kada se riješi problem potvrda transakcija, mreža će se automatski vratiti u normalni i pouzdani rad, ili moguće je da će biti dvije (ili više) konkurentnih verzija Bitcoina ukoliko se mreže i block chain “splitaju”. Ako će se automatski rad nastaviti sigurno i normalno koristiti bitcoin te nastaviti slati i primati bitcoine. Ako se mreža ipak “splita” potrebni su ekstra koraci za sigurno primanje/slanje bitcoina.

Relevante informacije će objavljivati tokom mjeseca.

Zapamtite da ste sami odgovorini za sigurnost vaših bitcoina! Ako izgubite kontrolu nad vašim bitcoin novčanikom (wallet) iz nekog razloga, nema ni jedne ustanove ili operatera koji će vam moći pomoći vratiti bitcoine. Strpljivo pričekajte da se situacija tokom kolovoza smiri i razriješi.

Za više informacija o tehničkim aspektima Bitcoina prijavite se na našu radionicu.

Prijavite se na radionicu