Ovim člankom  i prvim dijelom objasnit ćemo Blockchain i pokušat ćemo vas uvjeriti da razmislite u uvođenju/korištenju iste.

Blockchain tehnologija će nadolazećih godina biti ključna u IT-u. Iako postoje nedostaci, kao npr. ogromna potrošnja struje, prevagnut će prednosti – nemogućnost manipulacije i kvarova.

Što je Blockchain?

Blockchain je baza podataka (ili baza zapisa transakcija) za spremanje podataka, informacija i dokumenata. Često ćete čuti i naziv distributed ledger (knjiga transakcija slično kao zapis u knjigama računovođe). S ovom inovativnom bazom moguće je izvršavati transakcije te komplicirane postupke, verifikacije i automatizacije. Kroz blockchain ovi procesi postaju transparentni, jeftiniji i sigurniji. Tehnologija je ekstremno sigurna. Ako netko pokuša izmanipulirati bazu mora uložiti ogroman napor (računalnu snagu) i u praksi će najvjerojatnije neuspješno pokušati “izmjeniti” bazu podataka. Blockchain je primjenjiv skoro u  svakoj industriji: financije, osiguranja, energetski sektor, farmacija, IoT (internet of things), i posebno u nabavi (supply chain).

Naziv Blockchain se sastoji od dva pojma. Pojam “Block” zastupa transakcije. Pojam “Chain” u prijevodu znači lanac koji sprema spomenute transakciju u jedan lanac. Taj lanac linearno raste. “Gradnja” i kriptiranje novog blocka naziva se još i rudarenje (mining). O miningu i njegovoj važnosti pročitajte ovjde. Važno je znati da rudarenje novih blockova nije direktno povezano sa korištenjem blockchaina što dodatno povećava sigurnost blockchaina. Više “minera” direktno konkuriraju jedan drugom. U slučaju Bitcoin-Blockchaina miner mora riješiti kompleksnu i vrlo tešku zagonetku koju mreža postavi i s ovim mehanizom mineru se omogući prilika rudariti sljedeći Block sa transakcijama i zapisati u lanac. Tko prvi riješi tu zagonetku njegov trud i rad se prihvati te za nagradu dobije financijsku nagradu u obliku kriptovalute. U našem spomenutom Bitcoin-Blockhainu kriptovaluta je bitcoin.

Blockchain je realiziran kroz decentraliziranu peer-to-peer mrežu. U toj mreži verificiraju se transkakcije, te se validiraju i “ulančaju” u blockchain. S time je proces baziran na ulančanoj block strukturi koja kao što smo već spomenuli linearno raste. Podaci u ovoj mreži su višestruko osigurani. Tako ako se desi kvar na jednom čvorištu zbog svoje decentralizirane prirode mreža će i dalje funkcionirati te smetnje i kvarovi ne utječu na ukupan rad mreže. Podatke koji se jednom zabilježe na Blockchain, nemoguće je izmanipulirati ili mijenjati.

U drugom dijelu objasnit ćemo način funkcioniranje Blockchaina kroz 8 koraka.

Za više informacija o Blockchainu prijavite se na našu radionicu.

Prijavite se na radionicu