Ako se pitate zašto je cijena bitcoina u tjedan dana pala za 25%, onda možemo reći da je glavni razlog Kina. Kineski regulatori verbalno su objavili kako namjeravaju zabraniti prodaju Bitcoina i kriptovaluta u zemlji. Jedna od najstarijih kineskih mjenjačnica u Šangaju BTCC je prva koja je najavila suspenziju svih aktivnosti od listopada. Registracija novih korisnika isto tako više nije moguća. Računamo da će cijena padati sljedećih dana zbog neizvjesnosti. Kina je jedna od zemalja sa najvećim volumenom trgovanja. Otvaraju se vrata susjednim zemljama poput Japana da preuzmu vodeću poziciju u trgovanju.

Dok u Kini pokušavaju regulirati Bitcoin,u Finskoj se hvali Bitcoinov ekonomski sustav i smatra se revolucionarnim. Istraživači finske centralne banke ovu tvrdnju su objavili 5. rujna u svojem mjesečnom izvještaju.

Dio izvještaja iznosi:

Bitcoin je monopol kojim upravlja protokol (Bitcoin protokol), a ne neka organizacija. Sličnim monopolima inače upravljaju organizacije koje mogu promijeniti cijene, ponude i pravila. I zbog tih izmjena monopoli se često reguliraju kako bi se spriječila zloporaba moći. Kako je Bitcoin pokrenut protokolom, nema potreba za regulacijom. Drugim riječima, nema zloporabe. Protokol uvijek izvrši Bitcoinov softverski kod, a korisnici samo određuju naknade (ovisno o tome koliko brzo želite da se transakcija potvrdi).

Švicarska ovih dana opet pokazuju da je otvorenija prema novim tehnologijama. Tako da, ako ste građanin malog grada Chiasso, možete od sljedeće godine plaćati poreze u Bitcoinu. Nakon što se gradonačelnik Bruno Arrigoni sastao sa stručnjacima na području Bitcoina i Blockchaina pala je ova odluka. Od 2018. godine tako svih 8000 stanovnika može platiti poreze u Bitcoinu. Maksimalno 260 švicarskih franaka moći će se platiti u Bitcoinu. Ovo je veliki korak za mali gradić i računamo sa više ovakvih primjera sljedećih mjeseci.

Rusija raspravlja o kriptovalutama. Ruski ministar financija Anton Siluanov držao je govor na ruskom financijskom forumu. Najavio je regulaciju kriptovaluta i da nema smisla zabraniti iste. Rusi su dugo ignorirali kritpovalute te ih u jednom trenutku čak i zabranili, kako bi na kraju ipak popustili i počeli sa prihvaćanjem Bitcoina i ostalih kriptovaluta.

Za više informacija o trgovanju na Bitcoin burzama prijavite se na našu radionicu.

Prijavite se na radionicu