Kako zaustaviti nezaustavljivu mrežu? Bitcoin je tehnologija. Bitcoin je inovacija. Bitcoin je decentraliziran. Blockchain, jedna od tehnologija koja čini Bitcoin jedinstvenom mrežom je distribuirana. Bitcoin nije organizacija, tvrtka i ne postoji Bitcoin direktor ili centralna figura koja upravlja ovom platnom mrežom. Što sve to znači? Uzmimo za banalni primjer bilo koji online servis koji je smješten na jednom centralnom serveru (ili nekoliko servera). Npr. Facebook je tvrtka sa svojim uslugama, serverima, tehnologijom i vlasnikom  Mark Zuckerbergom. Ako američka vlada u jednom trenutku odluči da Facebook stavi offline zbog nekog x razloga dovoljno je da “izvuku” struju tim serverima i tuže Zuckerberga. Za koju godinu internet će preplavit decentralizirane društvene mreže koje ne ovise o jednom ili x servera. Nego jednostavno tko god želi biti dio mreže pokrene software na svom računalu, mobitelu ili bilo kojem uređaju spojenom na internet i može koristiti taj “decentralizirani Facebook”. Vlada u tom slučaju mora izbrisati software sa svih uređaja kako bi zaustavili društvenu mrežu. Teoretski je moguće zaustaviti, ali u praksi je vrlo teško izvedivo.

Zamislite sada jednu veliku banku koja će  milijarde $ uložiti u napad koji će ugasiti Bitcoin jer jednostavno nije u njihovoj kontroli i postaje sve opasnija konkurencija. Napad i rušenje Bitcoina nije moguće jer ne postoji centralni server. Svi koji sudjeluju u Bitcoin mreži mogu preuzeti kompletan Blockchain – zapis svih transakcija. Znači svi mi koji smo dio mreže i sudjelujemo na njoj smo zajedno vlasnici i svatko je u potpunoj kontroli nad svojim Bitcoinima. Napad na mrežu ukratko ovako izgleda: napasti u manje od 10 minuta sve uređaje koji imaju kopiju blockchaina pospremljenu i izbrisati blockchain. Jako teško izvedivo i napad bi bio promašaj. Ne postoji takav “alat” koji će locirati sve uređaje i izbrisati Blockchain. Danas imamo milijune uređaja koji imaju dio ili čak cijeli Blockchain pospremljen. Kako zaustaviti mrežu koja je nezaustavljiva? Odgovor je jednostavan – nikako! Snaga Bitcoin mreže raste kako novi Bitcoin mineri ulaze u igru. Danas Bitcoin mreža ima računalnu snagu jaču od 500 svjetskih superačunala zajedno! Drugim riječima ne postoji računalna snaga koja bi srušila Bitcoin mrežu.

Koji su benefiti decentraliziranih mreža i distribuirane baze svih transakcija? Ima ih puno. Prvi i glavni je što ne postoji tzv. “single point of failure”. Server jedne banke je centralan i zaštićen firewallovima i drugim sigurnosnim mehanizmima. Svejedno zločudni hackeri pronađu propuste u svim ti mehanizmima i uspijevaju srušit taj jedan server i otuđe zapise kreditnih kartica i slične kriminalne aktivnosti. Ako imate decentraliziranu mrežu hackeru je otežano hackirati sve uređaje odjednom. Od samog početka Bitcoin je rezistentna mreža baš zbog svoje decentralizirane topologije, što ne znači da hackeri ne pokušavaju hackirati Bitcoin. Sasvim suprotno. Bitcoin je mreža konstantno napadana od samog početka 2009. godine. Svi znamo da na internetu zna biti zlonamjernih sudionika i ponekad je internet divlji zapad. To je razlog zašto je Bitcoin sigurnost svaki dan sve jača, bolja, rezistentnija na napade – jer je na internetu online 0-24 za razliku od bankarskog servera koji je iza nekoliko slojeva zaštićen. Bitcoin automatski otkloni i odbaci nevaljane transakcije i pokušaje hackerskih napada. Hackeri još uvijek nisu uspjeli pronaći način hackiranja Bitcoin mreže tj. Blockchaina.

Drugi razlog je što se može uštedjeti novac uvodom Bitcoina, Blockchaina i sličnih tehnologija. Nije potrebna infrastruktura. Internet nam je omogućio da Bitcoin funkcionira “on top” ove globalne mreže koja je u svojim počecima također bila decentraliziranija nego danas. Ako je internetu bilo potrebno 25 godina da ga se prihvati, računamo sa prihvaćanjem Bitcoina duplo brže pa možemo zokružiti na 15 godina. Bitcoin transkacije su jeftine, instantne i transparentne. Moramo prihvatiti da danas zahvaljujući Bitcoinu novac može poprimiti bilo koji oblik. Bitcoin transakcija može biti: slika, zvuk, tekst, sms poruka, šifrirana pomoću skype ili whatsapp smajlića. Čak ne morate imati internet da pošaljete jednu Bitcoin transkaciju. Može se slati radiovalovima i od prošleg mjeseca čak i preko satelita. Dovoljno da netko tko primi transkaciju na kraju emitira istu na Bitcoin mrežu i da jedan od Bitcoin rudara “pokupi” transkaciju i zauvijek zabilježi na Blockchain koja služi kao jedna vrsta otvorene knjige svih transakcija (slično kao knjige koji vodi knjigovođa). Tako da zemlje i dijelovi planeta na kojima nema interneta nisu isključeni iz mreže. Mogu se opremiti sa satelitskom opremom od cca. 500 kn i sudjelovati na Bitcoin mreži kao bilo tko drugi tko šalje transakcije preko interneta.

Bitcoin je mreža na kojoj  ne morate vjerovati nikome. Mreža i  protokol koji izvršava transakcije su “trust” mehanizmi koji se pobrinu da nema varanja unutar sustava. Bitcoin je tehnologija koja sama sebe regulira pomoću jednostavnih matematičkih pravila. Jednostavno i elgantno inženjersko rješenje pomoću decentralizirane i distribuirane peer-to-peer mreže i moderne kriptografije.

Ako ste čuli da kriminalci koriste Bitcoin u negativne svrhe to je samo mali dio i nije valjani argument. Vjerojatno će se kao bilo koja druga tehnologija koristiti u 99,99% u pozitivne svrhe. Za internet su isto govorili: internet će koristiti krimanalci, teroristi i gangsteri. Sigurni smo da 99,99% internet korisnika nisu kriminalci, teroristi ili gangesteri.

Čeka nas uzbudljiva financijska budućnost sa novim ekonomskim modelima – kriptoekonomija. Bitcoin je na kraju krajeva programabilni novac.

Za više informacija o funkcijama Bitcoina prijavite se na našu radionicu.

Prijavite se na radionicu