26. i 27. studenog u Zagreb, na Shift Money konferenciju, dolazi 10 perspektivnih startupa industrije financijskih tehnologija (FinTech) kako bi, uz ostale sudionike konferencije, raspravljali o novim načinima plaćanja, blockchainu te revolucionarizaciji zajmova i osiguranja.

Kada bi vas pitali da objasnite što je to novac danas i prije tridesetak godina, odgovori bi se vjerojatno znatno razlikovali. Prije tridesetak godina, kad bi pričali o novcu, jedine stvari koje bi možda povezali s tom riječju su kovanice, novčanice i čekovi. Međutim, pojavom interneta i brzog razvitka tehnologije, danas su sinonimi za novac u puno većem broju: kreditne i debitne kartice, kriptovalute, mobilno bankarstvo, beskontaktno plaćanje i slične inovacije promijenili su način na koji razmišljamo o novcu i generalno o financijama.

Industrija koja sve to obuhvaća naziva se financijske tehnologije, skraćeno FinTech. Njezini se temelji trenutno dobro tresu jer mladi ljudi s novim tehnološkim idejama i projektima tjeraju banke i ostale institucije na preispitivanje uloge tradicionalnog novca. Upravo zbog toga, održava se konferencija Shift Money koja želi, u ovim ranim početcima industrije, postaviti i Hrvatsku kao jednu od njezinih prijestolnica.

Shift Money će, kroz dva dana, na jednom mjestu okupiti predstavnike najznačajnijih tvrtki i stručnjake iz svih sektora FinTech industrije koji će raspravljati o budućnosti novca. Na pozornici će svoje ideje i iskustva predstaviti preko 40 vodećih stručnjaka industrije koji će govoriti o novim načinima plaćanja, blockchainu te revolucionarizaciji zajmova i osiguranja. Nekolicina stručnjaka dolazi upravo iz tvrtki poput Barclays, The Economist, Citi Bank, Lloyds Bank, Mashable, Coinbase i mnogih drugih.

Pored stručnjaka, na Shift Moneyu će 10 startupa iz cijelog svijeta dobiti priliku predstaviti svoje ideje ispred žirija, investitora i novinara te ih uvjeriti kako upravo oni mogu najviše utjecati na industriju financijskih tehnologija. Projekti poput ovih zaslužni su za promjene koje svakim danom dolaze sve više do izražaja i mijenjaju način na koji koristimo novac. Donosimo vam neke od njih:

CitizenUjedinjeno Kraljevstvo (citizen.is)

Citizenova vizija je izgraditi budućnost bez lozinki, a samim time sigurniji i legitimniji internet. Internet gdje svaka osoba kontrolira svoje podatke, a tvrtkama je omogućen dublji pristup informacijama direktno od njihovih korisnika. Njihov model obećava da nikada neće prodavati ili davati osobne podatke bez pristanka. Kao garanciju toga koriste kriptografske tokene tako da tvrtka ne može vidjeti ni prodavati korisničke podatke.

BankzeeMađarska (bankzee.eu)

Bankzee je set softverskih rješenja koji želi približiti financije i bankarstvo generaciji Z. Aplikacija koju su napravili pomaže da mladi lako prate svoje financije i nauče kako pametno štedjeti, ali i trošiti novac.

Fractal Ujedinjeno Kraljevstvo (askfractal.com)

Fractal je automatizirani financijski asistent koji pomaže SME tvrtkama (manjim i srednjim poduzećima) da lako prate i upravljaju gotovinom te kapitalnim zahtjevima. Fractal koristi umjetnu inteligenciju kako bi predvidio financijske ishode i pomaže poslovnim menadžerima da lako pronađu zajednički jezik s bankama i savjetnicima.

Cashaa Ujedinjeno Kraljevstvo (cashaa.com)

Cashaa je platforma za međunarodnu razmjenu tradicionalnih i kripto valuta. Izgrađena je na blockchainu, a nudi razne inovativne usluge razmjene i transfera novca. Na primjer, možete davati zajmove drugim korisnicima i uzimati zajmove od drugih korisnika, ali isto tako možete lako i za vrlo malu naknadu, slati novac u bilo koju zemlju.

Ostale startupe možete pronaći na službenoj stranici, a upoznati ih i poslušati što imaju za reći moći ćete ubrzo na samoj konferenciji. Uz njih, unutar ogromnog expo prostora Laube, svoja će mjesta pronaći više od 100 tvrtki iz FinTech svijeta. Banke i velike tvrtke bit će prisutne skupa s manjim, novim tvrtkama i startupima. Njihova kombinacija omogućit će objektivan pogled iz više kutova na nove tehnologije u FinTechu i njihov potencijal. Sve to čini konferenciju idealnim mjestom za potragu novih partnera, rješenja i kontakata.

Shift Money će se održati 26. i 27. studenog u izložbenom prostoru Lauba u Zagrebu. Više informacija, raspored konferencije te karte možete pronaći na službenoj stranici money.shiftconf.co.

KONTAKT ZA MEDIJE:

Stipe Lelas
+385 99 400 1669
stipe@shiftconf.co

Za više informacija o fintechu i konferencijama prijavite se na našu radionicu.

Prijavite se na radionicu